top of page
Writer's pictureDominika

Ako sme žiadali o materskú pre otca

Updated: May 8, 2022

To, že aj oteckovia majú nárok ísť so svojimi ratolesťami na "materskú" spomínam vo viacerých mojich článkoch na blogu a aj v príspevkoch na sociálnych sieťach.


Teraz by som Vám chcela napísať o tom, ako sme pri jeho žiadosti o materskú postupovali my, čo všetko sme museli vybaviť a v akej časovej postupnosti.

Myslím, že sa Vám to viacerým zíde, keď budete riešiť podobnú situáciu.


O materskú pre otca sme žiadali na začiatku januára. Ja som v tom období bola už nejaký čas na rodičovskej dovolenke a poberala som rodičovský príspevok, o ktorý som si požiadala po skončení materskej dovolenky. Na to, aby bola materská pre otca schválená som sa musela odhlásiť z poberania rodičovského príspevku na Úrade práce k dátumu jeho nástupu na materskú.

Keďže som chcela dostať ešte aj rodičák za január, nástup na materskú otca sme naplánovali tak, aby nenastúpil hneď v prvý januárový deň, ale až na druhý. Ja som tak za ten jeden deň v januári dostala jeden celý rodičovský príspevok v plnej sume.


Žiadosť o odňatie rodičovského príspevku som si stiahla z webu, vyplnila, podpísala a zaniesla na Úrad práce ešte na konci decembra. Potrebovala som od úradu potvrdenie, že nepoberám rodičovský príspevok. Toto potvrdenie je nutné priložiť k žiadosti otca o materskú. Bez neho by schválenie nároku naň nebolo možné. Bol to trošku boj s pani na úrade, keďže chcela, aby som žiadosť podala až k dátumu, kedy otec nastúpi na MD, ale nakoniec sme sa dohodli a mohla som žiadosť podať aj v predstihu. Dala som jej moje číslo a keď mali žiadosť vystvavenú, zavolala mi a išla som si ju prevziať.

Muž si bol vyzdvihnúť tlačivo Žiadosti o materskú na Sociálnej poisťovni, keďže nie je voľne dostupné. My matky ju dostávame od gynekológa. Keďže muž nastupoval na MD ako zamestnanec, na žiadosti bolo potrebné vyplniť sekciu C - iný poistenenc, sekciu D - potvrdenie zamestnávateľa. Ak nie ste zamestnanec, tak sekciu D nevypĺňate. Taktiež, POZOR! :) nezabudnite na zadnú stranu a podpis. Následne sme žiadosť aj s prílohou zaniesli na pobočku Sociálnej poisťovne v mieste sídla mužovho zamestnávateľa.


Tak a potom bola na rade Sociálna poisťovňa. Vyjadrenie, že je žiadosť schválená prišla asi do mesiaca a k 15. nasledujúci mesiac prišla prvá dávka na účeť za predchádzajúci mesiac.

Muž počas MD v zamestnaní nesmel pracovať, takže sme boli obaja doma. On na materskej dovolenke a ja, keďže som sa nevrátila do zamestnania, som bola doma na rodičovskej dovolenke bez poberania rodičovského príspevku. Obaja sme však naďalej podnikali v našej firme bez nároku na odmenu. Keďže to bolo naše prvé dieťa, musela som sa nahlásiť na zdravotnú poisťovňu ako samoplatca a platila som si po dobu jeho materkej minimálne odvody. Od roku 2019 už štát neplatí za matku zdravotné poistenie, ak muž poberá materskú a nemajú ďalšie dieťa do 6 rokov, o ktoré by sa matka starala.


Po skončení mužovej materskej si bol v Sociálnej poisťovni vyžiadať potvrdenie, že mu poberanie materskej skončilo. Dali mu ho na počkanie. Toto potvrdenie som potrebovala doložiť k žiadosti o opätovné vyplácanie rodičovského príspevku.

Bola to tá istá žiadosť, ako som vypĺňala prvý krát, keď som si žiadala o rodičovský príspevok po materskej, len s tým rozdielom, že som k nej priložila aj toto potvrdenie. Mužova materská končila pár dní pred koncom jula, takže rodičovský mi začali opäť vyplácať od mesiaca júl až do troch rokov dieťaťa.


Všetko prebehlo viac menej v poriadku a bez akýchkoľvek dodatočných vybavovaní, teda okrem spomínaného nedorozumenia na Úrade práce pri žiadosti o pozastavenie vyplácania rodičovského príspevku.


Dúfam, že som spísaním našej skúsenosti s vybavením materskej pre otca ušetrila niekomu čas a hlavne stresy z toho, ako má správne postupovať a čo urobiť ako prvé.


Dominika






2 Comments


Karol Bartos
Karol Bartos
Feb 20

Super článok, ďakujem:)

Like

Lívia Uhlíková
Lívia Uhlíková
Nov 28, 2023

Dobrý deň, vedeli vy ste mi prosím poradiť, ak ja plánujem byť len 1.deň mesiaca na rodič. do žiadosti o odňatie píšem dátum 1.1. alebo 2.1.? Ďakujem

Like
bottom of page