top of page
Writer's pictureDominika

Dôveruj, ale preveruj!

Tento článok bude trošku iný ako tie predošlé. Dnes som sa rozhodla, že Vám nebudem písať o konktétnej téme ohľadne materskej, či tehotenského. Tento článok bude skôr na zamyslenie, možno trošku filozofovania, neviem... Ale viem, že mám potrebu Vám napísať o tom, čo sa mi v poslednej dobe preháňa hlavou a čo si myslím, že by sa malo zmeniť. Určite to je beh na dlhé trate a nebude to tak skoro a ani v takej podobe, ako by som si predstavovla, ale dúfam, že svojou troškou prispievam k tej zmene aj ja.


Od mala ma učili, že mám počúvať autority. Mám dať na názor a vedomosti znalých a zodpovedných. Rodičia, učitelia, lekári a v neposlednom rade inštitúcie a ich zamestnanci. Veď to tak človek nejako aj prirodzene berie. Majú znalosti, robia v tej problematike, majú prax. No veľa krát som na vlasnej koži zistila, že ani oni nie sú neomylní. No tak isto som sa, samozrejme, na vlastných chybách a mojej dôverčivosti naučila, že si všetky dôležité informácie teraz už preverujem minimálne dvakrát.


Keď som riešila moju materskú prvý krát, tak som ako prvé hľadala informácie na webe. No neboli to stránky pre mamičky s "overenými" radami a informáciami. Tak, ako som bola naučená, hľadala som relevantné info. u odborníkov a na stránkach inštitúcií, ktoré sa danej problematike odborne venujú. Prečítala som niekoľko odborných literatúr, naštudovala si celú tému materskej a zistila som, že aj v mojej, vtedy úplne nepriaznivej situácii pre nárok na materskú, sa dajú urobiť kroky, aby som ju nakoniec získala. Neodradili ma ani strohé informácie, ktoré som dostala z úradov, že kedže nie som nemocenky poistená, nárok na materskú mať nebudem. A prečo nie? Veď mám dosť času s tým niečo urobiť!


S podobnými situáciami sa stretávam bohužiaľ stále dosť často pri mojom projekte, kde pomáham rodičom vyriešiť ich situáciu s materskou či tehotenským. Vždy ma vedia rozladiť zaručené rady od kohokoľvek, ktoré sa rozpadnú ako domček z kariet, keď si požiadajú rodičia o materskú. O to viac, ak sú tieto informácie od niekoho, kto by sa mal v tejto problematike vyznať a kto sa jej venuje profesne. Ešte "lepšie" je, ak sa aj snažíte dostať k informáciám na tých správnych miesta, no úrady na Vás nemajú ani tú minútu, aby sa nad Vašou situáciou zamysleli a snažili sa Vás aspoň nasmerovať. Jednoduchšie je povedať, že nemáte na nič nárok, už nie je možnosť a hotovo, vybavené! Prosím, ďalší!


Prečo je to tak, kde je chyba?

Myslím, že je to hlavne spôsobené tým, že nie sú vytvorené podmienky na individuálne riešenie takýchto komplikovanejších žiadostí. Zamestnanci na úradoch častokrát nemajú priestor sa venovať každému jednému prípadu detailne a hľadať tie najoptimálnejšie riešenia. Tak isto často krát dostanú len čiastočné informácie od žiadateľov, na základe ktorých vyhodnotia prípad nesprávne. Stáva sa to občas aj mne, pri konzultáciách, že až po dlšom rozhovore, natrafíme na dôležitú informáciu, ktorá vie ovplyvniť celý riešený prípad. Samozrejme, nikto nie je neomylný, to som sa na mnohých situáciach naučila aj ja!

Preto by som Vás chcela poprosiť. Preverte si každú jednu informáciu, radu, ešte mimimálne u iného zdroja. Môže Vám to zachrániť nárok na materskú či tehotenské, alebo Vám predostrieť aj iné možnosti riešenia Vašej situácie.

Nenechávajte Vašu budúcu materskú na niekom inom, zaujímajte sa, plánujte, preverujte! Viem, že je na to treba vynaložiť čas a niekedy sa aj obrniť voči neochote akokoľvek pomôcť. Ale v konečnom dôsledku to robíte pre seba, pre svoju rodinu. Oplatí sa to!


Dominika









Comments


bottom of page